Teknisk analys av aktier med Bollinger bands

Utan att gå in på alltför mycket tråkig matte (är ni ute efter det finns massor med artiklar på t.ex. wikipedia som tar upp det) tänkte jag gå igenom rent praktiskt hur man ska titta efter köp- och säljsignaler med hjälp av Bollinger bands. Denna metod visar volatilitet, dvs. hur mycket det händer med priset på kort tid, hur mycket det svänger. Diagrammet ritas upp så att man ser två band och ett glidande medelvärde i mitten.

Det är väldigt praktiskt att det på DN:s avdelning för aktier finns ett verktyg för teknisk analys och där kan man välja att få se grafer som visar Bollinger bands. Klicka bara på en aktie och sedan på ”detaljerad graf”. Längst ner till höger kan du nu välja ”teknisk analys” och t.ex. då Bollinger bands.

Det ska först och främst sägas att Bollinger bands kanske inte är den mest tillförlitliga metoden vad gäller att hitta köp- och säljsignaler. Letar man efter sådana kan man ta hjälp av Bollinger bands och samtidigt använda en annan metod. Om båda metoderna styrker varandra genom att visa samma sak så kan man överväga att slå till. Den andra metoden ska helst inte vara en oscillator. Hellre då någon metod som visar trender.

Titta på bilden:

bollinger bands aktier teknisk analys

Det vanligaste är att man tänker att köpsignalen uppstår när kursen rör vid det nedre Bollinger bandet (första röda cirkeln) och att säljsignalen kommer när kursen rör vid medelvärdet (andra röda cirkeln). Eller så kan man se det som att säljsignalen kommer när kursen når det övre Bollingerbandet (blå cirkeln).

Bollinger bands används ofta också för sådana som handlar med optioner. Man brukar då sälja sina optioner när banden är längre ifrån varandra än vad de varit på länge.

Teknisk analys aktier startsida