Stop loss för aktierStop loss är ett pris du bestämmer dig för att en köpt aktie inte får understiga. Det spelar ingen roll om du håller på med teknisk analys av aktier eller fundamental analys eller om du sparar i aktier – det kan oavsett vara bra att sätta en stop loss. Detta brukar man göra för att i ett stabilt läge bestämma sig för hur mycket man är beredd att låta en aktie sjunka innan man säljer den. Den mänskliga faktorn kan annars göra det svårt att skiljas från en aktie i tid och det är svårt att tappa begreppet om vad som är lågt och högt eftersom allt är relativt. Så i förväg bestämmer man alltså en gräns för stop loss – går aktien under det här strecket så säljer jag – och står förhoppningsvis fast vid det. Idag med dagens aktiehandel online går det att sätta automatisk stop loss. Då behöver du inte bekymra dig om att kolla kursen varje sekund och inte heller är risken lika stor för att man ska börja vela.

Det är ganska individuellt var man vill sätta sin gräns för stop loss men om man är trader är 2% eller 5% under inköpspriset ganska vanligt.

Ett varningens ord bara! Under finanskriser och stora börsras börjar folks olika ”stop losser” att utlösas på löpande band i en rasande fart. Tänk dig att flera tusen utlöses samtidigt. Fortfarande måste ju alltid gå rättvist till och priset kalkyleras efter försäljningarna. Eventuellt kan innehavare av många aktier få gå före i kön. Så man kan inte vara riktigt garanterad att ens aktier säljs exakt där man satt sin stopp loss i precis alla lägen.

Teknisk analys aktier startsida