Teknisk analys och fundamental analysFundamental analys

Fundamental analys innebär användning av finansiella och ekonomiska data för att bedöma likviditet, soliditet, effektivitet och inte minst vinstpotential för ett visst företag. För detta använder den fundamentala analytikern företagens årsredovisning och bokslut, juridiska kommentarer av företagets företrädare samt statistik för trender på marknaden.

Med hjälp av dessa verktyg försöker sedan den fundamentala analytikern att hitta undervärderade aktier som han kan köpa i väntan på att de ska stiga till det värde de egentligen har. ”Köpa billigt och sälja dyrt” är mottot när man håller på med det här.


Teknisk analys

En teknisk analytiker struntar i alla budgetar och information om företaget. Teknisk analys ser i stället till handeln och priset på ett värdepapper eller index ur ett historiskt och statistiskt perspektiv. Man tittar mycket på diagram. Det kan gälla en aktie, ett index eller en fond. Man skulle kunna använda det även till optioner men kanske då inte styras fullt så mycket av det utan bara försöka se tips på när det kan vara dags för köp.

Tekniska analytiker tror på att titta på trender när det gäller aktier och andra värdepapper. Man kan säga att trender fortsätter alltså tills någonting händer som gör att trenden svänger. Det gäller alltså att hitta mönster. Ibland är teknisk analys naturligtvis felaktig och det bör man såklart räkna med. Det gäller bara att hitta den eller de metoder som ger vinst på sikt.

Bakom priset på en aktie gömmer sig investerare som av någon anledning bestämde sig för att sälja eller köpa. Så att titta på aktiemarknaden med hjälp av diagram och studera trender är egentligen lite grann som att titta på gruppbeteende och människors känslor och reaktioner i sälj- och köpsituationer.

Det finns ett gammalt skämt om aktiehandel som säger att man ska gå på cocktailparty när man vill veta hur om man ska köpa eller sälja. På partyt går man omkring och minglar och lyssnar man på vad alla andra säger om aktier. Om folk pratar om att sälja ska man själv köpa och tvärtom. Genom att gå mot strömmen kan man lyckas köpa aktier billigt för att sedan sälja dem när alla andra är som mest hungriga. Det är naturligtvis mycket mer komplicerat än så men det är ändå ett ganska talande exempel.

Teknisk analys aktier startsida